Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 11:53

Υποχρεωτικό το eCall από το 2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να γίνει η τεχνολογία κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall ένα τυποποιημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά που παράγονται από την 31η Μαρτίου 2018.

Το σύστημα eCall είναι ήδη εγκατεστημένο σε ορισμένα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας. Έχει σχεδιαστεί για να ειδοποιεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα αυτόματα, επιτρέποντας την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η μείωση των θανάτων και της σοβαρότητας των τραυματισμών στους δρόμους είναι μεγάλη προτεραιότητά του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σύστημα θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 10% ετησίως.

Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων των ιδιοκτητών των οχημάτων, έχουν πια αντιμετωπιστεί. Ρήτρα προστασίας των δεδομένων του σχεδίου νόμου που έχει ψηφιστεί, απαγορεύει την παρακολούθηση των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με το eCall πριν συμβούν ατυχήματα. Το αυτόματο σύστημα eCall παρέχει μόνο τα βασικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του τύπου του οχήματος, τη θέση και το χρόνο των συμβάντων, τον αριθμό των επιβατών και τον τύπο του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε τρίτους χωρίς συγκατάθεση και οι κατασκευαστές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν διαγράφονται οριστικά.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το 2014, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν την υποδομή για την επεξεργασία των αιτημάτων eCall έως τον Οκτώβριο του 2017. Άραγε η χώρα μας θα είναι έτοιμη ή θα έχουμε τη γνωστή παράταση;